Všečnosti za vikend

Festivali, turnirji, razstave - Slovenija se lahko preimenuje v Festivalijo. Vabijo Cerkno, Idrija, Postojna ...

Toliko festivalov, prireditev, dogodkov se vrsti to poletje, da bi čovek najraje ostal v naši ljubi Sloveniji in bi se odpovedal tradicionalnemu dopustovanju pri naših sosedih in še kje. Namesto praženja par sto kilometrov južneje ali odkrivanja Koloseja, Elizejskih poljan in Rdečega trga bi se čez dopustniški dan lagodno posvečal vsakdanjim obveznostim, zvečer ali konec tedna pa bi se zapeljal do tega ali onega slovenskega kraja na koncert ali predstavo.  Le odločati se je težko med toliko dobrimi dogodki.  Kam na primer danes ali jutri zvečer, v Cerkno ali Idrijo? Ali k Predjamskemu gradu?

 

Napotujemo:

 

Program festivala  Keltika bo ta konec tedna zasedel Stari plac v Cerknem. Danes zvečer  ob devetih se bo srbska ženska skupina Vrelo prav v Cerknem lotila osvajanja Slovenije. Jutri zvečer bo skupina Eclipse preigravala Pink Floyde. Vstopnine ni.

 

Foto: Sunčan Stone

Danes zvečer, 15. julija 2011, in jutri bo atrij gradu Gewerkenegg v Idriji v znamenju tanga, Tango festivala. Danes opozarjamo na nastop Marka Hatlaka in Kishe, jutri bo fino poslušati Vesno Zornik. Program je sicer obsežnejši. Tango pač paše poletju.

 

Od četrtka do nedelje potekajo v Železnikih že 49. čipkarski dnevi. Železniki so privlačen kraj z mnogimi lepo obnovljenimi starimi hišami in kulturnimi znamenitostmi, čipke so itak vedno predmet poželenja, pa ne le na goli ženski koži, tudi vdelane v zavese na primer, Čipkarski dnevi pa pridajo še mnogo dogodkov in vrveža. Opozarjamo na sobotno tržnico domačih pridelkov in izdelkov v starem delu Železnikov ter nedeljsko predstavitev domačih obrti in kulinarike v starem delu Železnikov, pa na klekljarsko tekmovanje, kovanje žebljev in še kaj. Več na spletni strani tamkajšnjega turističnega društva.

 

»Kakšen tango in čipke, viteze in gradove hočemo!« zahteva naraščaj. Erazmov viteški turnir pri Predjamskem gradu   bo zažarel v mrak v soboto, 16. julija 2011, zvečer z Nočjo ognja in zabave. Nočno obleganje gradu se bo prelevilo v  srednjeveško veselico. Star(š)i bodo plačali 5 evrov vstopnine (3 evre je konzumacije), otroci do 14. leta lahko pridejo zastonj.


V nedeljo, 17. julija 2011,  bo  potekal 15. Erazmov viteški turnir, največji srednjeveški spektakel pri nas.  Viteški spopadi peš in jež z vsemi orožji, renesančna glasba, nastopi burkežev in čarodeja, srednjeveška pojedina, otroške viteške igre, kmečke igre in številne aktivnosti za obiskovalce – pa še srednjeveška pojedina bo zadišala, kjer bodo stregli jedi po  izvirnih srednjeveških receptih in servirane na način, ki je bil v veljavi pred pol tisočletja. Odrasli bodo v nedeljo plačali  12 evrov vstopnine, otroci od 6 do 14 let dva evra.

 

Botanični vrt Univerze v Mariboru v soboto, 16. julija 2011, ob 10. uri gosti predavanje  Novosti med trajnicami.  Predstavil jih bo  Matic Sever iz  Trajnic  Carniola. Ob enajsti uri pa bo Metka Ševic  strokovno vodila po zbirki hortenzij v botaničnem vrtu. Po predavanju in vodenem ogledu vrta bo sadike nekaterih sort trajnic in hortenzij možno tudi kupiti.

 

Berimo:


Foto: Living Architecture

 

Članek Ane Struna Bregar v predzadnji Mladini o »živi arhitekturi« oziroma o najsodobnejših hišah projekta Living Architecture (www.living-architecture.co.uk) v Veliki Britaniji, ki so namenjene počitnikarjem: "Tri hiše na najosupljivejših lokacijah v Angliji so že na voljo za počitniško najemanje, letos bo končana še četrta, prihodnje leto pa peta. Vse hiše so zasnovali odlični arhitekti, med drugim celo svetovno znana arhitekturna imena."

 


Foto: Living Architecture

Še en citat iz članka: "Dobra arhitektura je smešna mešanica inteligence, elegance in primernosti. Pomembno je, da vemo, kdaj kaj spustiti in kdaj dovoliti sebi nekaj igrivosti in presežkov. Je prevod dobrega v resničnost."
 

Mirjam
15. jul 2011

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...