Všečnosti za vikend

Divje babe z neandertalsko piščaljo, pohodi po dolini Soče, srednjeveški dan ...

Ta jesen je taka, da je treba ven! V družbi je še lepše. Naši namigi za ta konec tedna so raznoliki.

 

Napotujemo

Foto: Rafael Trpin

 

V soboto, 1. oktobra 2011, je dan odprtih vrat Arheološkega parka Divje babe na Šebreljski planoti v dolini Idrijce. Dogodek iz  programa prireditev ob Dnevih evropske kulturne dediščine 2011 se bo pričel ob 11. uri z odprtjem razstave o arheološkem najdišču Divje babe in kratkim kulturnim programom v zadružnem domu v Šebreljah, zatem se bodo zvrstili vodeni ogledi jame, kjer je bila najdena neandertalska piščal. Istočasno bo potekala delavnica izdelovanja kamnitih orodij v organizaciji Cerkljanskega muzeja.

 

Ta konec tedna se izteka tretji   Festival pohodništva v dolini Soče. V soboto, 1. oktobra, se bodo zvrstili   pohod po Gregorčičevi učni poti (Vrsno), pohod po vodno-energijski poti (Most na Soči) in hoja po Buških stezah (Bovec). V nedeljo,  2. oktobra, pa se lahko odpravite na pohod po Soški poti (Trenta), obiščete        muzej na prostem Kolovrat  ali greste na  potep nad Baško grapo.  

Festival se bo v nedeljo iztekel v muzeje na prostem Kolovrat, kjer bo ob 14. uri predstava »Piknik na fronti« s kosilom prostem. Od 10. ure dalje bo na Kobariškem trgu sejem starin in domače obrti.

 

Dan odprtih vrat na Posesti v pravljici, Pleše pri Škofljici, zahteva posebno vstopnino: prazne 1. in 1,5-litrske nestisnjene plastenke s pokrovčkom - ali nasmeh! Na dnevu odprtih vrat boste spoznali posebno posestvo, način naravnega, spoštljivega življenja na njem – izvedeli, v kaj se bo spremenila vstopnina. Pekla se bosta kostanj in koruza in predstavljen bo program 'Začuti'. Več na FB.

 

V soboto, 1. oktobra, bodo  ob 11. uri na placu v Škofji  Loki odprli galerijo Centra za domačo in umetnostno obrt.  V okviru projekta  Rokodelska dediščina – včeraj, danes in jutri  bodo v centru izvajali najrazličnejše rokodelske delavnice, predavanja, srečanja  za vse generacije.  Do novega leta bodo izvedli prvi cikel, in sicer na temo volne.  Odprtje pa bo spremljal pester program  z rokodelskim sejmom, kjer se bodo predstavili rokodelci z vseh partnerskih območij, otroci pa bodo  ustvarjali na rokodelskih delavnicah.

 

Dobrega pol tisočletja stara Jurečeva kmetija iz Ledin nad Idrijo bo v soboto, 1. oktobra, od 15. do 17.30 na kmečki tržnici v Idriji predstavljena na tematskem dnevu. Pridite vsi, ki vas zanima predstavitev etnološke zbirke in starih kmečkih opravil. Poleg vodenega ogleda in predstavitve se boste lahko preizkusili v starih kmečkih opravilih, kot so mlačev, vetje, čiščenje in mletje žita, trenje lanu, preja in tišlarjenje. Po opravljenem delu vam bo gospodinja postregla z domačo telečjo obaro z ajdovimi žganci. Promocijska cena tematskega dne (samo v soboto, 1. 10. 2011) znaša 8 evrov, otroci do petega leta brezplačno, otroci od 5. leta do 15. leta pa imajo polovični popust.

 

Letošnji Srednjeveški dan v Ljubljani med Trgom francoske revolucije in Križevniško ulico, ki ga prireja Mini teater, bo v nedeljo, 2. oktobra, med 10. in 18. uro pričakal s srednjeveškim taborom. Tam bodo vitezi prikazovali svoje veščine mečevanja in družabnih iger ter izvedli nekaj viteških predstav. Seveda ne bo manjkalo niti srednjeveške glasbe in srednjeveških ustvarjalnih delavnic, družabnih iger za otroke in plesa. Z nami bodo tudi metalci zastav iz Italije in številni kostumirani plemiči, dame in vitezi. Na ogled bosta srednjeveška tržnica in srednjeveška tiskarna.V soboto, 1. oktobra, od 11. do 14. ure bo v Križevniško ulico, na Breg, Prešernov trg in Kongresni trg v Ljubljani pripeljal "rimski voz", ki ga bodo spremljali legionarji in vestalke. Umetniško-raziskovalni projekt "Odprava po jantar – evropska kulturna pot" izhaja iz naše skupne, evropske dediščine. Projekt so zasnovali v Okrožnem muzeju v Kaliszu, ki sodi med najstarejše poljske muzeje, Kalisz pa velja za najstarejše mesto na Poljskem. S svojo lego ob slavni jantarni poti je povezovalo rimski imperij z baltsko obalo. V Kaliszu so izdelali repliko rimskega voza, ki zdaj potuje po nekdanji jantarni poti, ob tem pa spodbuja mednarodno sodelovanje na področju kulture ter krepi obtok umetniških in kulturnih del in izdelkov.

 

Mirjam
30. sep 2011

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...