Ureditev vrta okoli angleške vile

Prenova vrta zahteva skrben načrt,še posebej če gre za park ob stari vili.

Stare vile nas vedno znova očarajo s svojo zadržano lepoto, vendar je potrebno za popoln videz poskrbeti tudi za usklajen vrt. Pogosto so meščanske vile obkrožali parki, ki so se lepo skladali z njihovim slogom. Poglejmo, kako so se prenove takšnega parka lotili pri Omoriki.

Vila, v kateri so urejeni poslovni prostori, je bila lepo obnovljena, vendar je bil park ob njej popolnoma zanemarjen. Zato smo predlagali celovito zasnovo parka in na podlagi načrta izvedli njegovo popolno prenovo.
Najprej smo podrli vsa bolna drevesa, izkopali štore in izravnali teren.

 

 

Nato smo lahko posadili nova drevesa, grmovnice in trajnice. 

 


Ob ograji, ki še ni bila obnovljena, smo zasadili živo mejo iz tise. Na gredi na severnem delu parcele smo kombinirali cvetoče grmovnice in trajnice.

 

 

Hortenzije, vejgelije in druge cvetoče grmovnice se pri cvetenju izmenjujejo z maslenicami, potonikami in drugimi trajnicami, tako da je na njem vedno kaj novega in barvitega.

 

 

Med delom smo mahu očistili tudi zanimiv suh zid, ki smo ga vpeli v celotno zasnovo parka. Ob njem smo speljali potko in na zgornjo površino zasadili gredo s kaduljami in kresnice z obrobo iz pušpana. S tem je park pridobil na razgibanosti in raznolikosti, saj lahko v suh zid posadimo tudi trpežnejše sorte trajnic, na primer zvončnice, in sočnice, kot so na primer netreski in homulice.

 

 

Na zelenico smo postavili dve ploskvi, na katerih smo za obrobo uporabili pušpan, zapolnili smo ju s sivko, v sredino pa umestili povešave vrtnice.

 

 

Po parku smo zasadili iglasta in listnata drevesa, ki so lepa in po svojih lastnostih izjemna, vendar ne izstopajo preveč iz okolja, v katero so umeščena.

Grede so posute z lubjem in od zelenice ločene z žlebički, kar omogoča hitro košnjo in preprosto vzdrževanje.  Park se lepo razvija, vzdrževalni posegi so potrebni le enkrat do dvakrat na leto.  

 


Marija Herman-Planinšek
 

Dom in Stil
6. apr 2012
spremenjeno 12. apr 2012

Povezave


Podeželski vrt v Goriških brdih

Cvetlični vrt ob Kosovelovi hiši

Trajnice - nasveti za vzgojo 21

Vrtni dodatki - kupljeni

Vrtni dodatki - doma narejeni

Sivka: nega, spomladanska rez in razmnoževanje

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...