Skupina Štajn opozorja na prezrte dele mesta Kamnik

Kamnik je gostil inštalacije skupine Štajn, ki se navezujejo na legendo o jezeru v mestu. Štajnovci v bližnji prihodnosti pripravljajo Šutno - dnevno sobo Kamnika ter zanimivo popestritev letošnjega Kamfesta.

Socialna interakcija ljudi ima veliko različnih vzrokov in plati, pri čemer so njeni rezultati lahko manj ali bolj družbeno učinkoviti. Kamniška Skupina Štajn se predstavlja kot entiteta mladih študentov arhitekture, oblikovanja in drugih umetniških smeri, ki skuša na kreativen in inovativen način urejati mestne prostore. Jedro delovanja Skupine Štajn je mesto Kamnik, kjer so člani že v preteklosti z raznolikimi inštalacijami skušali približati prostor posamezniku in družbi. 

V okviru lanskoletnega festivala Kamfest se je skupina prvič predstavila širši javnosti s projektom Prezrti prostori Malograjskega jezera. Glavni namen projekta je bil popestriti manj obiskane predele mestnega jedra ter hkrati opozoriti na nekatere manj izkoriščene mestne površine. Ves projekt je bil vsebinsko povezan z legendo o zgodovini mesta.
 
 
Glavna prizorišča projekta, Trg svobode, malograjski rov in malograjske terase, je povezovala posebna pot, ki je bila zaznamovana z modrimi ribicami. Mimoidoče je spominjala na jezero, ki je nekoč obstajalo na območju današnjega Kamnika.  Obenem je pot izjemno pritegnila mlajše sprehajalce.
 
 
Trg svobode je bil izhodišče za pot projekta ter je z modrimi baloni prikazoval tedanjo gladino jezera.
 
 
Od tam dalje je pot vodila v rov pod Malim gradom, kjer je bila obiskovalcem predstavljena mestna legenda. Skupini se je pri ustvarjanju v temnem rovu kar sama ponujala ideja o uporabi svetlobnih učinkov, ki so jih dosegli z belimi baloni, fosforescentnimi barvami in materiali, ki modro žarijo v ultravijolični svetlobi. S svetlobnimi učinki je rov postal čudovit podvodni svet, torej pravi misteriozni raj za spoznavanje mestne preteklosti.
 
 foto:  Simon Podgoršek
 Foto: Simon Podgoršek
 Foto: Simon Podgoršek
Od tod se je projekt nadaljeval proti neizkoriščenim malograjskim terasam, kjer so obiskovalca pričakali čolni, namenjeni posedanju, druženju in uživanju v čudovitem razgledu na Kamniške Alpe. Tematsko je projekt tako ustvarjal celoto ter je sprehajalcem ponujal interakcijo, spoznavanje mesta in kakovostno preživljanje časa. S to intervencijo je skupina povečala frekvenco obiska prostora ter ga približala posamezniku.
 
 
 
Letos se Skupina Štajn loteva projekta »Šutna – dnevna soba Kamnika«, kjer bo z elementi urbane opreme skušala oživiti in izboljšati kakovost življenja v nekoliko neizkoriščenem središču mesta Kamnik, temu pa bo sledil projekt Kamfest 2010, kjer se bodo člani skupine ukvarjali z uporabnostjo tematike »reciklaža«, »razgled-anost« in ekopromet tako v domačem kot tudi v mednarodnem smislu. Vabljeni!    
Skupina Štajn

Dom in Stil
16. jun 2010

Povezave


Pedrovo in hiša Abram

Dom in vrt

Odpri okno, odpri srce

ArtMarket - umetniška tržnica

Čudoviti vrtovi Slovenije

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...