Kuhinjski elementi za steklenice

Kuhinjski elementi in vgradne hladilne omare, namenjeni vinskim steklenicam.

Izbira kuhinjskih elementov je odvisna od več dejavnikov, velikosti in oblike kuhinje, naših navad pri kuhanju in navsezadnje od našega izbora jedi. Nekateri po obroku radi popijemo kozarec vina, drugi raje vodo, sok ali pivo. Danes ne bomo raziskovali naše navade pitja alkohola, temveč kuhinjske elemente, ki nam lahko pomagajo pri hrambi steklenic vina.

 

Vino je priporočljivo dolgoročno hraniti v temnem in hladnem prostoru, kjer temperatura ne presega 15 °C. Steklenice morajo ležati tako, da je vino v stiku  z zamaškom, zlasti če je ta plutovinast. Tako se namreč ohranja njegova vlažnost, kajti izsušen zamašek izgubi svoje lastnosti in začne prepuščati zrak, zaradi česar bo tudi vino izgubilo velik del arome ali pa se bodo na zamašku celo razvile glivice in neprijetne vonjave. Temperatura naj bi bila čim bolj ustaljena, pomagamo si lahko tudi s škatlami iz stiropora. K vinu druge vonjave preprosto ne sodijo, zato bi bilo treba iz njegove bližine umakniti drugo hrano in kemikalije, katerih vonj bi lahko prehajal skozi zamašek. Ob tleh je temperatura najbolj enakomerna, saj se topel zrak dviguje proti stropu. Zato najnižje postavimo tista vina, ki so najbolj občutljiva za temperaturne razlike. Zato sledimo vrstnemu redu, da so penine najnižje, sledijo bela in rosé vina, na vrhu pa so rdeča. Vino ne mara ekstremnih temperatur in njihovega nihanja, zato hladilnik uporabimo le za največ 3 do 4 dni ali le nekaj ur pred zaužitjem.

 

 

Vino je torej zelo občutljivo, zato ga v stanovanju hranimo le nekaj dni. Velja opozoriti, da so penine najmanj primerne za skladiščenje (kar velja tudi za trgovine), saj naj bi od njihovega stekleničenja do zaužitja minilo čim manj časa. Slabe penine so velikokrat posledica predolgega hranjenja v trgovini ali doma.

 V stanovanjih, kjer lastniki še nimajo primernega prostora za vinsko klet, vinske steklenice največkrat shranimo v za to namenjenih kuhinjskih elementih ali celo stenskih nišah. Steklenice v spodnji kuhinji so domiselno našle svoj prostor v dekorativnem podpornem stebru.

 

 

Drugje jih le položijo na police, saj kuhinjski elementi prvotno niso bili namenjeni hranjenju steklenic.

 

 

Steklenice pod pultom: ko zmanjka tekočine v odprti steklenici, je nova že pri roki.

 

 

Steklenice lahko svoje mesto najdejo tudi v spodnjih predalih kuhinjskih elementov.

 

 

Kuhinjski element za redne uživalce vina, v njem pa so poleg steklenic shranjeni tudi kozarci.

 

 

Spodnja slika prikazuje zbirko steklenic, ki pa je bolj kot hranjenju namenjena za dekoracijo kuhinje.

 

 

Vgrajene hladilne omare za vino so elegantna rešitev.

 

 

 

Kuhinjski elementi, ki so izdelani posebej za steklenice, imajo različna mesta v kuhinji – predstavljamo najbolj klasične rešitve. Nekje so z njimi napolnili celo višino stene ob hladilniku.

 

 

Druga rešitev prikazuje kuhinjske elemente za steklenice ob posameznih omarah v kuhinji.

  

 

 

 

 

 

 

Predstavili smo vam nekaj zamisli, ki naj vam pomagajo rešiti zagato glede hranjenja steklenic v kuhinji, tako da so te vedno pri roki, hkrati pa ne kazijo videza kuhinje.

 

foto: hemnet.se

Dom in Stil
3. okt 2012
spremenjeno 9. okt 2012

Povezave


Milano 2012 – sodobne kuhinje za vsak okus

Moderne kuhinje in barve

Izbira postavitve kuhinje skozi arhitektove oči

Načrtovanje in opremljanje kuhinje s strokovnjakom arhitektom

Rumena barva v kuhinji

Romantično stanovanje z moderno belo kuhinjo

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...