Zimske zasaditve

Časi, ko so pozimi terase in okenske police samevale, so mimo.Tudi hladnemu letnemu času moramo dati priložnost, in zakaj si ne bi sivine in turobnosti zimskih dni popestrili z zasaditvami, ki bodo paša za oči in dušo vse do pomladnih dni.
Vrtni centri so že bogato založeni s sadikami rese, kalun, trav, mačeh, heb, sašev … skratka veliko možnosti imamo, le svojo domišljijo in ustvarjalnost moramo spustiti z vajeti.Navdušujočo izbiro ponujajo barvite cvetnice, lepi listni okrasi in bleščeči plodovi.
Glede na prostor, kjer bo zasaditev stala, izberemo primerno korito in glede na njegovo velikost število rastlin.
Izbiramo rastline različnih višin, različnih struktur, eno ali dve rastlini s povešavo rastjo, kombiniramo cvetje, plodove in pri tem pazimo, da se barvno ujemajo.


ZA VAS SMO PRIPRAVILI NEKAJ ZASADITEV


Elegantna sivosrebrna v kombinaciji z belo


Srebrna strukturna rastlina kalocefalus (Calocephalus brownii) z belo cvetočo jesensko vreso (Calluna vulgaris) ustvari presunljivo kombinacijo s povešavo zimzeleno drobnocvetno trdolesko (Euonymus f. »Minimus«). Za piko na i dosadimo bele mačehe (Viola sp.), ki zažarijo v celotni zasaditvi.


Modrocvetoče mačehe na sivem ozadjuV tej zasaditvi smo bele mačehe zamenjali z modrimi, ki jim srebrni kalocefalus (Calocephalus brownii) ustvari čudovito ozadje.


Rožnata in srebrnaBleščeči rožnati plodovi pernecije (Pernettya mucronata) in rožnati cvetovi jesenske vrese (Calluna vulgaris) poudarjajo povešavo homulico (Sedum reflexum), drobnolistno zimzeleno hebo (Hebe pinguifolia), travo, ki v zasaditvah nikoli ne razočara (Festuca glauca), in nemški rožmarin (Santolina chamaecyparissus).
In ne nazadnje, da miza ali klop na terasi ne bo samevala, si jo dekoriramo s posameznimi rastlinami v glinenih posodah ali pletenih košarah, v božično-novoletnem času pa dodamo venček, ki smo ga naredili iz plodov hrasta.V predlaganih zasaditvah smo izbrali rastline, ki so bolj odporne proti nizkim temperaturam. Lepše bodo obstale, če bo njihovo mesto ob steni, na pokriti terasi ali na okenski polici.
Ne smemo pozabiti na zmerno zalivanje, kajti transpiracija poteka vseskozi. Pazimo, da ne zalivamo po rastlinah.


Želimo vam veliko inovativnosti ob ustvarjanju zasaditev. In naj vaš dom izžareva toplino cvetja tudi v hladnih zimskih dneh.

 
 Foto in tekst: Mojca Popelar

Dom in Stil
22. okt 2012
spremenjeno 15. nov 2012

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...