Vrt v lončkih 1

Omejitve in možnosti vrtnarjenja v malem

Vrt v lončkih ni vedno samo nuja, mnogi se za sajenje rastlin v cvetlične lončke in posode odločajo zavestno. Tako dobimo pravi mobilni vrt, ki ga lahko premikamo po svojih željah in potrebah. Gredice na vrtu so pač nepremične in moramo že spomladi ali celo jeseni vedeti, kaj bi radi dosegli z zasaditvijo na njih. Lončke pa lahko vedno znova premikamo grede na rastna obdobja, naše predstave o lepih kompozicijah potrebe rastlin v njih. 

 
Zasaditev z orientalskim  telohom, jegliči, bršljanom in okrasnimi travami z sejma Flora v Celju
 
Rastline lahko v posodah zelo dobro uspevajo – res pa je, da jim moramo skrbneje zagotoviti optimalne rastne razmere, saj hranilne snovi črpajo iz prsti v omejenem obsegu. Zato moramo za lep nasad vedno upoštevati dve neznanki v enačbi:
 
Pravo ravnotežje med cvetjem in zelenjem
 
Redke rastline v lončkih so privlačne vse leto, mnoge pa so lepe le nekaj tednov, med najbujnejšim cvetenjem. Ali imamo čas in denar da bomo zbirko ulončenih rastlin menjali na nekaj tednov, da bo tako naš nasad vedno privlačen? Verjetno ne. Torej dobro razmislimo, kako bomo zasadili rastline, da si bomo olajšali delo.
 
 
Homulice so trpežne in presentljivo raznovrstne - zasaditev s celjskega sejma Flora
 
V posodah, koritih ali lončkih se vedno obnese zasaditev nekaj zimzelenih rastlin, ki so lepe vse leto. Med njimi potem glede na sezono zasajamo druge rastline. Enoletnice, kot so surfinije, petunije, kapucinke …, res razveseljuje s slapom cvetja. Toda pozor: v naravi cvetje vedno spremlja zelenje.   Tudi zato je tak zimzeleni okvir zaželen.
 
Grajamo in ploskamo
 
Po slovenskih oknih in balkonih sta večinoma uveljavljena dva »sloga«. Prvi je: vse, kar mi je bilo kjerkoli všeč in sem kje dobila, posadim v lonce in potem ne glede na barvo in strukturo listov in cvetov postavim v ravni vrsti na okna in balkone.
 
Učinek: kaotičnost in neusklajenost. Škoda truda!
 
Drugi priljubljeni slovenski »slog«: odidemo v vrtnarijo in se navdušimo nad balkonskim cvetjem v močni kričeči barvi. Sadike na kupimo »na metre« in potem vse balkone in okna obrobimo z eno ali dvema rastlinama v intenzivni barvi. Zalivamo in gnojimo in cvetje se v slapovih zliva po naši hiši.
 
 

Učinek: pričakovane skladnosti in lepote ne dosežemo. Najprej ob nakupu dostikrat ne upoštevamo barve pročelja in lesa na hiši. Intenzivne barve so kot močne začimbe: ščepec poudari jed, preveč popra jo uniči. Preveč intenzivne barve na kupu deluje ceneno in kičasto.

 

Pobrskali smo po spletu in našli take  in podobne zasaditve pri nas: čisto preveč cvetja za hiško, poleg tega toliko cvetja razbija pusto  pročelje na dva dela mimo vseh zakonitosti dobre likovne kompozicije. Roza fasada je že tako tvegana, kombinacija s cinobrasto rdečo bršljank in rjavim vhodom  je milo rečeno neusklajena.  
 
 
Nasprotno je ta zasaditev harmonična: rastlinje se barvno ujema z močno rjavo kavno bravo lesenega okna. Cvetje v koritu je uravnoteženo z okrasnim krompirjem v   bronasti barvi, moljevko in travami.C
 
 
 
In še tretja napaka: zasaditve na balkonih in oknih  ne uskladimo z zasaditvijo na vrtu in s kulturno krajino v okolici.  Saj ste že videli okna, zasajena z vijoličastimi petunijami, spodaj na vrtu pa preproge rjavooranžnega targetesa? Vam je bilo všeč?
 
  
 
 
Če hočemo doseči skladnejši učinek, se dela lotimo drugače.
 
Preverimo rastne razmere
 
Odločimo se za prevladujočo vrsto rastlin, ki jih bomo zasadili. Izbiramo lahko med različnimi možnostmi:
 
Ko si začrtamo okvir naše zbirke rastlin v loncih, nas čaka še nekaj odločitev:
 
Še dva primera dobre zasaditve, kot to naredijo na Otoku.
 

 

 
Ta zasaditev v svetlozelenih in modro-rožantih tonih bo za nežne duše in bela pročelja.
A.     sladki krompir (Ipomoea batatas),  2 rastlini
B. dva rožnata zajčka (Antirrhinum)
C. ena brovalija (Browallia)
D.  en rožnati  pentas (pentas lanceolata)
E. en zajček v marelični barvi (Antirrhinum)
 
 
Za drznejšo in odločnejšo barvno harmonijo naj se odločijo lastniki fasad v močnih barvah:
 
 

 
A.  sladki krompir  (Ipomoea batatas)
B.  dve  vodenki (Impatiens)
C.  rumeni tagetes
D.  rdeča pelargonija
E.  temnordeča sončna vodenka (Impatiens 'Sonic Cherry')
F. vednocvetoča begonija(Begonia 'Prelude Scarlet')
G.vijoličasta  mačeha (Viola)
 
 
 
 
 
 
 
Prihodnjič: kam vse lahko posadimo rastline
 

Dom in Stil
24. mar 2010

Povezave


Zeliščni vrt v lončkih

Vrt v lončkih

Vrt v lončkih

Zelenjavni vrt v lončkih

Označevalci rastlin

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...