Črno-belo na naši mizi, oknu ali darilu

Bel venec okrasimo s črnimi rožami.

Bela in črna sta dve skrajnosti, ki lahko dekorirata tudi božično-novoletna praznovanja - naredimo velike črne rože in jih pripnimo na bel venec!

 

 

 

Svilene ali papirnate rože pozna tudi ljudska krasilna umetnost na Slovenskem. Spomnimo se papirnatih rož: na podeželju in po mestih so jih izdelovali iz krep ali svilenega papirja, ki so ga kdaj tudi povoskali. Sestavljali so jih v poročne in naprsne šopke,  žalne vence, z njimi so krasili svatovske in krstne pogače, velikonočni žegen, razpela. Rože iz svile, žameta in drugih vrst blaga  in drugih vrst blaga so izdelovali rokodelci po mestih. Svilene cvetove so pripenjale modistke na klobuke in šivilje na oblačila, šopki iz njih so desetletja dolgo krasili vaze in vitrine. Posebno umetelno in dragoceno cvetje so stoletja dolgo šivale in vezle nune - samostan v Velesovem je bil eno od takih žarišč, kjer so se tudi plemiške hčere učile te umetelnosti.

 

 

Dandanes lahko umetno cvetje iz daljnovzhodnih delavnic kupimo skoraj vsepovsod. In vendar se bomo lotili izdelovanja svojih cvetov!

 

Potrebujemo:

Iz svile izrežemo cvetne lističe, in sicer jih za vsak cvet potrebujemo od osem do dvajset, odvisno od tega, kako poln cvet si želimo. Liste izrežemo v več velikostih, tako da bomo na zunanjo stran razporedili večje, proti sredini pa naj bodo vedno  manjši. 

 

 

Vsak košček blaga previdno podržimo nad plamenom vžigalnika ali sveče, tako da se blago nekoliko skrči in zguba, rob pa se raztali.

 

 

Liste nanizamo na okrasno iglo: začnemo z manjšimi listki in nadaljujemo do največjih. Razporedimo jih v cvet.

 

 

Stiroporni broč ovijemo z belim trakom, ki ga skrito pripnemo spodaj. Na ovit obroč potem zapičimo črne cvetove. Če želimo, jih okrasimo s še nekaj obeski in črnimi kristali.

 

 

Črno-bel venec na rjasti okenski mreži stare dedove hiše.

 

 

Prižgemo še bele sveče.

 

 

S cvetovi pa lahko okrasimo tudi darila ...

 

 

... ali praznični pogrinjek za lepe žene in samotne junake. Prtiček ovijemo z belim muslinastim trakom in v pentljo zapičimo črn svilen cvet. Po mizi potresemo še nekaj listkov. 

 

Tako smo naredili črno-bel venec, da bodo tudi zahtevni okusi dekorirali svoje praznike v teh časih, ki niso ne beli ne črni.

Matejad
11. dec 2010
spremenjeno 17. dec 2010

Povezave


Ledeni venček

Uporaba nobvoletnih lučk

Črno-beli pogrinjek

Zavijanje daril - belo škrlatna ideja

Ideje za novoletno darilo - Aleš Kermauner

Decembrska zunanja okrasitev

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...