Cvet meseca: tulipan

Tulipani v vazi - kako bodo dolgo lepi?


Za tulipani, temi kraljevskimi cvetovi pomladi, je pred stoletji norelo pol Evrope – na Nizozemskem je na višku norije sredi 17. stoletja ena sama čebulica dosegla celo ceno hiše v okolici Amsterdama. Zdaj so na srečo cenejši, dostopnejši in raznovrstnejši.
V tulipanovi domovini, Perziji, so ga pesniki opevali kot podobo lepote, ljubezenske vznesenosti in hrepenenja. Cvetlica, ki na vitkem steblu dviga cvet k soncu, je podoba zaljubljenca, ki dviguje obraz k svoji ljubezni.

 

 

Sajenje in vzgoja


Tulipan je zelnata trajnica s čebulico iz družine lilijevk (Liliaceae). Njegovi listi so dolgi in široki. So pritlični ali rastejo iz stebla. Cvet na steblu sestavljajo tako imenovani perigonovi čašni listi in sestavljajo enojno cvetno odevalo ali perigon. V njih se razvijejo po en pestič in šest prašnikov. V naravi so rastline navajene na topla in suha poletja v stepah Male Azije. V čebulicah shranjujejo hranilne snovi, da preživijo dolgo obdobje mirovanja. Sodobne sorte najbolje uspevajo v bogati prepustni zemlji. Lahkim peščenim tlom dodamo kompost, težkim glinastim pa pesek.
Čebulice posadimo jeseni. Izkopljemo jamice, v katero položimo čebulice s konico navzgor, in jih zasujemo s par centimetri zemlje. Med čebulicami naj bo za slabo ped prostora. Po cvetenju jih pustimo v zemlji, dokler listi ne porumenijo in se posušijo. Posadimo jih v skupine z drugimi čebulnicami, dvoletnicami ali trajnicami: s hijacintami, narcisami, mačehami, marjeticami, spominčicami, orlicami … Lepo se podajo k zelenim rastlinam in jih poživijo. Kombinirajmo več sort v sorodnih ali kontrastnih barvah.
Po cvetenju odrežemo cvetno steblo, da rastlina lažje kopiči hranilne zaloge v čebulici. Ko listi porumenijo, čebulice izkopljemo in shranimo na suhem hladnem mestu do jeseni.
Posamezne skupine tulipanov lahko ločimo glede na velikost in čas cvetenja. Poznamo nizke, srednje visoke in visoke kultivatorje, ki so lahko zgodaj, srednje ali pozno cvetoči. Po obliki cvetov ločimo vrstnate, nevrstnate lilijaste, resaste in druge sorte. Uspevajo v različnih barvah, sen mnogih gojiteljev, vzgojiti črni tulipan, pa se udejanja v mnogih temnih purpurnih različicah.

 


Tulipani v vazi

 

Če imamo svoj vrt, tulipane odrežimo zgodaj zjutraj ali pod večer, nikakor pa ne na toplem soncu. Izberemo cvetove v popkih, ki že kažejo barvo, saj bodo taki najdlje lepi kot rezano cvetje. Podobno ravnamo ob nakupu in posebej pazimo, da ne kupujemo že mlahavih stebel. Ko tulipane prinesemo domov, jih čim prej damo v čisto vazo s postano vodo sobne temperature. Dobro je, če v vodo vmešamo vsebino vrečke s hranili in konzervansi, ki jo običajno dobimo pri nakupu šopka v cvetličarni. Lahko pa si pomagamo tudi z malo žličko sladkorja, kovancem za par centov in aspirinom.


Tulipanom skrajšamo stebla za par centimetrov. Najbolje je, da jih z ostrim čistim nožem poševno odrežemo pod vodo, saj tako preprečimo, da bi zračni mehurčki zamašili stebla, po katerih potuje voda do cvetov.
Vazo postavite na svetlo mesto. Tulipani se v šopku obračajo proti viru svetlobe in rastejo še naprej, zato v nekaj dneh prerastejo drugo cvetje v šopku. Kot rezano cvetje lahko zdržijo sedem dni, k čemur pripomoremo tudi tako, da jih ponoči postavimo na hladno mesto.

 

Foto in stiliranje: US

Dom in Stil
19. jan 2011
spremenjeno 21. jan 2011

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...