Sivka: nega, spomladanska rez in razmnoževanje

Sivka je že dolgo zelo priljubljena rastilina, saj je nezahtevna in zelo dekorativna. Poglejmo, kako jo pomladiti, da nas bo razveseljevala tudi to poletje! Pa še za razmnoževanje bomo poskrbeli.

Sivka (Lavandula) krasi marsikateri vrt in njeno cvetje privablja metulje in čebele, tako da naš zeleni kotiček obogati tudi  vesela brenčeča druščina. Njeno eterično olje je zelo cenjeno in ima lastnosti naravnega antibiotika, deluje antiseptično, blaži različne bolečine ter pomirja in sprošča. Posadimo jo nedaleč od našega kotička, kjer si radi privoščimo branje ali hladno limonado - njen vonj pomirja um in nas popelje daleč na sredozemske obale.

 

Sivka: spomladanska rez in razmnoževanje

 

Gojenje sivke je najbolj razširjeno v Franciji in iz njenega cvetja z destilacijo pridelujejo zelo cenjeno eterično olje. Uporabno je v zdravilne namene ali le kot dišava, ki se dodaja raznim izdelkom za dom in osebno nego.

 

Sivka: spomladanska rez in razmnoževanje

 

Sivkino  cvetje se vrača v cvetličarne, uporablja pa se tako suho kot sveže. Posušeno cvetje je zelo uporabno tudi v naših omarah, saj s svojim močnim vonjem preprečuje, da bi se vanje naselili nadležni molji. Ker je ta mrčes zaradi ugodnih bivalnih razmer v naših stanovanjih spet na pohodu, nikar ne oklevajte in dajte v predal vrečko s sivko. Nasvet za izdelavo lične blazinice najdete tukaj.

 

Sivka: spomladanska rez in razmnoževanje

 

Poznamo več sort sivke, ki se ob drugem razlikujejo tudi po prezimnih lastnostnih. Najbolj razširjene so naslednje sorte:

 

Sivka: spomladanska rez in razmnoževanje

 

Sivka za uspešno rast potrebuje odcedna nevtralna ali alkalna tla. Prenesla bo tudi ilovnato podlago, če le ne bo zadrževala vode. Spomladi jo pognojimo, sicer pa ne potrebuje prebogatega substrata. To je skromna rastlina. Namenimo ji osončen prostor na vrtu in jo pustimo čim bolj pri miru. Sivka naj bi na vrtu preživela do deset let in potem naj bi bila potrebna zamenjave. Vendar s pravilno nego lahko zadovoljivo preživi tudi dlje. Poglejmo, kako!

 

Sivka: spomladanska rez in razmnoževanje

 

Potem ko je lani poleti sivka odcvetela, smo skrbno porezali cvetje in jo lepo sfrizirali, da je dobila blazinasto obliko. Na ta način je lažje prestala zimo in se ohranila v dobrem stanju.

 

Sivka: spomladanska rez in razmnoževanje

 

Sedaj ko se je zima poslovila (upajmo!), je čas, da svoji sivki omogočimo lepšo poletno podobo. Vzemimo čiste škarje in jo temeljito porežimo, brez milosti! Posebno če je naša sivka stara že nekaj let in je nismo nikoli porezali, to storimo brez oklevanja.

 

Sivka: spomladanska rez in razmnoževanje

 

Takole, nova podoba res ni najbolj navdušujoča, vendar vam zagotavljam, da tudi lani ni bila. Je pa bila poleti toliko lepša in bujna, brez starikavih in olesenelih rogovil.

 

Sivka: spomladanska rez in razmnoževanje

 

Da ne pozabimo  čudovite lastnosti te okrasne rastline - sivka se tako kot mnoge druge rastline na našem vrtu razmnožuje s potaknjenci. Ker postajajo dnevi čedalje toplejši, se lahko opogumimo in namnožimo svojo ljubljenko.

 

Sivka: spomladanska rez in razmnoževanje

 

Izberimo mlade in neolesenele poganjke.

 

Sivka: spomladanska rez in razmnoževanje

 

Odrežimo tam, kjer je poganjek še zelen in mehak.

 

Sivka: spomladanska rez in razmnoževanje

 

Običajno je takšnih poganjkov veliko, izberimo najbolj čvrste.

 

Sivka: spomladanska rez in razmnoževanje

 

Poganjek očistimo in potaknimo v zemljo. Če dvomite, da je zime res  konec, ga potaknite v lonček z zemljo, ki naj nikakor ne bo kisla. Zalivajte zmerno, da ne bo potaknjenec ob vsej moči obupal in segnil.

 

Sivka: spomladanska rez in razmnoževanje

 

Takole, sedaj pa zalijmo in čakajmo na sonce, da bo segrelo zemljo in pomagalo naši sivki pognati korenine! Čeprav je zdaj majhna in nebogljena, pa je ta potaknjenec izredno vitalen in se bo v nekaj mesecih lepo razvil v bujno rastlino. Postopek lahko izvajamo kadarkoli, le v največji suši  bo treba posvetiti malo več pozornosti zalivanju in začetnemu senčenju.

 

 

Ste vedeli, da so ponekod na Krasu uredili nasade sivke? Lani smo že imeli prvo (uradno) žetev. Bomo mogoče tudi pri nas imeli možnost uživati v takšnem razkošju, kot smo ga občudovali v Provansi?

Foto: JS

Dom in Stil
20. mar 2011
spremenjeno 21. mar 2011

Povezave


Vrt v lončkih 20: Presajanje lončnic

Vrt v lončkih 24: zgodnjespomladanske zasaditve

Ne zajtrk, piknik na travi

Seksi testenine

Grzegorz Wróbel: vedute za četrtkov odklop!

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...