Doma narejeno darilo - kvačkana zapestnica

Kvačkanje je enostavnejše kot si morda predstavljate. Tokrat bomo ustvarili modno in poceni novoletno darilo, ki ga lahko barvno uskladimo z okusom obdarovanke

Ali vam ob misli na volno prihajajo na plano le asociacije na topla oblačila ter vaše babice, ki so ob zimskih večerih pridno pletle puloverje in odeje za mrzle dni?
Volna je lahko čudovit material tudi za izdelavo modnih dodatkov ter različnega okrasja, pri čemer pa vam ni treba biti izkušena pletilja ali kvačkarica, da ustvarite enostavno, vendar izvirno unikatno darilo, ki ga komu podarite v prihajajočih prazničnih dneh.
Pokazali vam bomo, kako iz odpadnega materiala in ostankov volne izdelate modno kvačkano zapestnico, ki vam bo dopolnila zimsko garderobo in vam hkrati prijetno grela zapestje.

 

Doma narejeno darilo - kvačkana zapestnica


Potrebujemo:
poljubno volno, lahko tudi debelejšo nit za pletenje oz. kvačkanje (priporočljiva je imeti dve klobki, da bomo lahko istočasno uporabljali dve niti),
kvačka (njena debelina je odvisna od debeline volne oz. niti, s katero bomo kvačkali)
ter kartonast obroček – ostanek lepilnega traku (oz. kakršnakoli okrogla osnova, ki vam gre na zapestje).

 

Doma narejeno darilo - kvačkana zapestnica

 

Če se odločite uporabiti dve barvi volne naenkrat, velja opozoriti na pozornost pri sprotnem poravnavanju volne ob vsakem zavoju okoli obročka, da vam barve sledijo v enakem zaporedju. Če pa boste kvačkali z eno samo barvo, ta pozornost ni potrebna.

 

Doma narejeno darilo - kvačkana zapestnica Doma narejeno darilo - kvačkana zapestnica


Najprej vzamemo okroglo osnovo, ki bo naša podloga za kvačkanje. Mi smo se odločili za kartonast kolut – ostanek selotejpa, ki pa je malce prevelik za zapestje, zato ga s pomočjo olfa nožka zožimo in po celotnem obodu prelepimo s selotejpom.

Na začetku ne naredimo vozla, kar je pri kvačkanju običajno, ampak le ovijemo predivo okoli kljukice na kvački, kot prikazuje slika.

 

Doma narejeno darilo - kvačkana zapestnica


Nato vzamemo obroček, povlečemo predivo z notranje strani, zagrabimo s kljukico in prevlečemo skozi zanko na kvački. To je naš začetni ovoj. Zavoji petelj se bodo delali na spodnjem delu zapestnice.

 

Doma narejeno darilo - kvačkana zapestnica Doma narejeno darilo - kvačkana zapestnica


V nadaljevanju bomo kvačkali tako, da bomo s kvačko izmenjaje zajemali predivo enkrat od spredaj, drugič od zadaj na obročku. Torej za drugi šiv gremo s kvačko od zadaj, zagrabimo predivo in ga potegnemo do spodnjega roba obročka ter prevlečemo skozi zanko. Tako smo dobili dve petlji.

 

Doma narejeno darilo - kvačkana zapestnica Doma narejeno darilo - kvačkana zapestnica


Od tu naprej ponavljate kvačkanje do konca – enkrat zajamete predivo od spredaj in prevlečete skozi zanko, drugič pa od zadaj, ter vedno pazite, da se vsi vozli delajo na spodnjem robu obročka.

 

Doma narejeno darilo - kvačkana zapestnica

 

Kvačkajte okoli celotnega obročka, dokler ne bodo petlje tako gosto skupaj, da se obročka ne bo videlo več. Na koncu, ko pri zadnji petlji prevlečete pletivo skozi zanko, s pomočjo kvačke povlecite volno oz. nit pod nekaj petljami po notranji strani in jo odrežite.

 

Doma narejeno darilo - kvačkana zapestnica


Zapestnica je končana!

 


Le koga bo pričakala pod novoletno jelko?

 

Tjaša S.
unikatiassha
 

Dom in Stil
4. dec 2011
spremenjeno 8. dec 2011

Povezave


Zapestnica iz papirja

Preprosto doma narejeno darilo

Doma narejeno darilo - piling in kopalna sol

Papirnata origami broška

Broška iz zadrge

Uporabno in sladko darilo za valentinovo

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...