Mini ali cocktail potica za praznične bifeje

Mini potičke je mogoče pripraviti z več nadevi. Prijetno bodo popestrile praznične jedilnike, še posebej tiste, ki predvidevajo finger food.

Potica je kraljica naših praznovanj, vendar je ponavadi postrežena v prevelikih kosih, ki se jih kar ne upamo lotiti. Vsi vemo, da je to nasitna jed in menimo, da vemo, kakšen je njen okus. Zato se ji raje izognemo in se posvetimo novim okusom.

 

 

Tokrat vam predstavljamo recept za mini potičke, ki smo ga pred časom zasledili v knjigici Štruklji in potice Andreja Goljata in Janeza Štruklja. Všeč so nam, ker jih je mogoče pripraviti s celo vrsto nadevov, v slani in sladki obliki, pa še več vrst naenkrat jih lahko pripravimo, tako da na en mah dobimo pestro hladno predjed ali sladico.

Mi smo pripravili potičke iz bele moke in kutin, sadja, ki je bilo kar nekaj desetletij potisnjeno v pozabo.

 Pripravimo eno od variant za testo za sladko potico, na primer tole:

500 g bele moke (tip 400 ali 500)

40 g kvasa

60 g margarine ali surovega masla

80 g sladkorja

2 jajci

200 ml mleka

rum

limonina ali pomarančna lupina

vanilijev sladkor ali aroma

sol

 

 

 

Moko stresemo v posodo, dodamo ji sol. Posebej v mlačnem mleku ali vodi raztopimo kvas, v drugi posodi zmešamo jajca, sladkor, rum, vanilijo, limonino ali pomarančno lupino. Segrejemo mleko, v njem raztopimo maščobo. Premešamo in dodamo zmes z jajci, sladkorjem in aromami. Znova premešamo in dodamo kvasec in maščobo, vse zmešamo v srednje gosto testo, ga zgnetemo le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. Pazimo, da se ne prijema posode in da ne zamešamo pretrdega testa.

 

 

Testo pustimo vzhajati. Testo pustimo na sobni temperaturi, vendar ne na radiatorjih in pečeh. Ko se količina podvoji, testo rahlo premesimo.

 

Za nadev potrebujemo: 

500 g kutin

100 ml belega vina

50 g masla

200 g sladkorja

100 g skute

50 g mandljev

50 g rozin

1 jajce

50 g krušnih drobtin

vanilijev sladkor

mleti cimet

mlete klinčke

limonino lupino

rum

 

 

Kutine olupimo in naribamo, pokuhamo jih z vinom na maslu s sladkorjem, toliko da tekočina izpari in ohladimo. Hladnim kutinam primešamo primešamo pretlačeno skuto, jajce, v rumu namočene rozine, mlete mandlje, arome in dišave.

 

 

 

Za mini ali cocktail potičke bomo testo razdelili na 8 delov. Vsakega bomo razvaljali na 20 cm velike kvadrate na debelino 2-3 mm in nanje naložili nadev.

Pazite, da je nadev iste temperature kot testo, sicer slednje ne bo več vzhajalo in bo ostalo potlačeno.

 

 

 

Potičke tesno zavijemo na debelino 3,5 cm, jih takoj tesno zavijemo v aluminijasto folijo širine kakih 30 cm, konce pa pustimo odprte. Potičke bodo namreč še vzhajale in se podaljšale, zaradi tesne folije pa ne bodo pridobivale na širini. Pred peko zapremo še konce in na vsakem koncu pustimo še za prst prostora. Pečemo 20 minut na temperaturi 190-200°C.

 

 

Pri peki pazimo, da se štručke ne dotikajo med seboj, najbolj enakomerno se pečejo na mrežici. Ohlajamo jih v foliji in jih odvijemo šele hladne.

Za sladke nadeve lahko uporabimo vse klasične nadeve, ki jih poznamo iz naše dediščine, ali pa eksperimentiramo z marmeladami, suhim sadjem in zelišči.

 

 

 

Za slano testo uporabite: 500 g bele moke, 40 g kvasa, 60 g surovega masla ali margarine, 10 g sladkorja, 1 jajce, 250 ml mleka in sol. Za slano predjed si omislimo mesne, ribje ali zelenjavne nadeve. Obnesejo se tudi pražena jajca s klobaso, gobe s smetano, losos s špinačo, ocvirki, rakci, perutnina ...

 

 

Zabavajte se z okusi, ki so vam najbolj pri srcu in dober tek!

Dom in Stil
9. dec 2011
spremenjeno 13. dec 2011

Povezave


Orehova potica

Velikonočna pletenica

Sladke kocke za dekoriranje pogrinjkov in jedi

Pečemo za rojstni dan

Rojstni dan ali prazniki s kostanjevimi sladicami

Melisina pita

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...