Pirhi z voskom ali voščenkami

Navodilo za ustvarjanje pirhov z uporabo čebeljega voska.

Urša Nina Cigler izdeluje krasne copatke, torbice in broške iz filca. Poleg vseh teh izdekov so našo pozornost pritegnili njeni lepi velikonočni pirhi. Odstopila nam je spodnje fotografije iz prejšnih let.  

Navodila za pirhe, ki jih okrasimo z uporabo voska.

Preden začnemo ustvarjati, zaščitimo delovno površino.

 

 

Nato si pripravimo svečo, ki jo postavimo na kovinski ali keramičen podstavek. V kovinski lijaček pisalke za pisanice vstavimo majhen košček čebeljega voska in ga segrevamo nad plamenom. S staljenim voskom, ki priteče skozi lij, na list papirja poskusimo narisati vzorce, ki jih bomo uporabili na jajcih. Pri tem smo pozorni na to, koliko voska stopimo in kako teče iz lijačka. Ko nam gre tehnika že dobro od rok, začnemo risati na ohlajena in osušena jajca.

 

 


Ko smo jajca okrasili z voščenimi vzorci, jih obarvamo v barvi za pisanice. V več manjših ali eno večjo posodo pripravimo barve za pisanice po navodilih proizvajalca barv. Mi smo vsako jajce posebej obarvali v majhnem lončku, saj smo želeli jajca v različnih odtenkih iste barve.

 

 

 

Nekatere smo v barvi pustili dlje, zato je barva temnejša, nekatere pa zelo kratek čas in je zato barva zelo svetla. Vsako jajce nato narahlo obrišemo s papirno brisačo in ga položimo v kartonasto škatlo za jajca, tako da se na čim manj mestih dotika kartona.

 


Če želimo, da so vzorci v dveh barvah, sprva jajce, ki smo mu z voskom narisali bolj redke vzorce, v barvi pustimo zelo kratek čas (15–30 sekund). Nato ga obrišemo, osušimo in z voskom narišemo še nekaj elementov. Jajce spet položimo v barvo, tokrat vsaj za 3–5 minut (odvisno od vrste barve).

 

 

 

Ko smo vsa jajca okrasili, jih položimo na pladenj s papirjem za peko in jih v pečici segrevamo na 80 °C, da se vosek stali. Vsako posebej vzamemo iz pečice in ga na hitro obrišemo s papirnato brisačo. Če so na jajcu še vidne sledi voska, ga spet segrejemo in obrišemo.

 

 

Z otroki lahko uporabimo lažji postopek, in sicer barvanje z voščenkami, Uršina jajca, pobarvana z barvo in z vzorčki, narisanimi z voščenkami, so naravnost čudovita.

 

 

V uredništvu Dom in stila komaj čakamo, da ugledamo letošnje pirhe izpod rok Urše Nine Cigler.
 

vse foto: Urša Nina Cigler

Dom in Stil
1. apr 2012
spremenjeno 3. apr 2012

Povezave


E-časopis Pomlad 2012

Naravne barve za pirhe

Pikčasta velika noč

Ideja: pirhe okrasimo s silhuetami

Črni pirhi

Velikonočni pirhi - oblecimo jih

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...