Ognjena jama - fire pit

Lastno odprto ognjišče na domačem vrtu - angleško fire pit ali ognjena jama, da boste lažje iskali recepte.

Sedeti ob odprtem ognju in samo občudovati nežne plamenčke je naravnost sproščujoče in čarobno. Ob tem pa lahko še kaj skuhamo, takole čisto po taborniško. Da nas premami vonj in okus hrane, ki smo jo skuhali na prostem.

 


Postaviti »ognjeno jamo« je precej preprosto. Najprej najdemo dovolj raven in čist prostor brez rastja in dreves v bližini. Mi smo se dela lotili kar sredi s travnatimi rešetkami pokritega prostora, ki že nekaj let ni služil za posedanje.

 

 

 

Skopali smo približno 30 cm globoko kvadratno jamo. Odločite se lahko tudi za okroglo, če vam je tako ljubše. Na dno smo nasuli nekaj peska in površino poravnali, nato pa dno zabetonirali.

 

 

Jamo smo obzidali z opekami, tako da rob sega približno 20 cm nad raven tal.

 

 

Opeko smo premazali z lanenim oljem, s čimer smo zaprli pore. Da bi preprečili nabiranje vode ob dežju, smo ob robu navrtali nekaj lukenj.

 


Namesto opeke lahko uporabimo tudi okrogle ali lomljene kamne, tlakovce, škarpnike, lahko pa obrobo tudi zabetoniramo ... Pomembno je le, da material, ki ga izberemo, zdrži dovolj visoke temperature in je (ker ognjene jame pozimi ne bomo spravljali pod streho) tudi neobčutljiv na zmrzal.

 

 

Izdelala in fotografirala: Tina Cipot

Dom in Stil
13. avg 2013

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...