Kdaj posejati božično žito

Mar veste kdaj je potrebno posejati božično žito v adventnem času?

Žito v adventnem času sejemo na praznik sv. Barbare, 4. decembra, ali sv. Lucije, 13.decembra. Sčasoma se je v Sloveniji kot tretji dan sejanja žita uveljavil tudi Marijin praznik (8. decembra).

 

V Sloveniji se po različnih pokrajinah z žitom ravna zelo različno. Večina ozelenelo žito postavi k jaslicam ali vanje. Nekateri ga pustijo rasti do praznika sv. treh kraljev, najpogosteje  pa do svečnice. Na Spodnjem Štajerskem in v Beli krajini ga včasih okrasijo s pisanimi umetnimi cvetlicami, ki jih zatikajo med bilke. Ko dotraja, ga zavržejo, redki zažgejo, dokaj pogosto ga dajo govedi ali perutnini. Na Notranjskem pa ga spravijo v papir in ga spomladi podorjejo, ker se ne spodobi, da bi to žito metali na gnoj ali vrgli kokošim.

 

(Povzeto po Niko Kuret, Praznično leto Slovencev)

 

 

Kuhinjske potrebščine so lahko tudi izvrstni dekorativni elementi, in če boste letos imeli žito tudi v kuhinji, lahko uporabite kuhinjsko desko in strgalnik ter tudi z njima poustvarite božično razpoloženje.

 

 

Na kuhinjsko desko narišite motiv, v prikazanem primeru je narisana smreka.

Pohitite, danes je sv. Lucija, in tako imate priložnost, da posejete žito, da vam bo vzklilo do božiča in v vaš dom prineslo prvi znak pomladi.

 

 

 

Ideja, izvedba in fotografira: Mateja Dobravec

Dom in Stil
12. dec 2015

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...