Ideje za piknik drugače

Dekoriranje in dobrote za na mizo na trati pred hišo - tokrat brez žara!

Danes pripravljamo jedi in dekoracijo za piknik na prostem, da bo vse nared, ko pride družba.

Poletje sestavljajo pikniki: po kakšnih dveh kilah čevapčičev, sedmih metrih ražnjičev, par perutkah, piru, kokti, piru, kokti, kokti, piru  in nekaj paradajza v solati pride pa jesen, ane? No, naš piknik se je odpovedal žaru, namesto njega  bomo spekli tri vrste kruha,  umešali zeliščno maslo,  naložili pečene paprike na krožnik, spekli  francosko slano pito quiche,  pripravili melono s feto, pečene breskve in bovlo. Ja kje je pa meso? Eh, tudi brez njega gre, posebno ker gostje prinesejo še ploščo izbranih sirov  (ali pa fotograf potegne iz svoje torbe zajeten kos vratovine, tako gre to pri nas).

Zeliščno maslo

piknik hrana

Maslo na sobni temperaturi umešamo s šopkom sesekljanih dišavnic (timijan, peteršilj, bazilika), ščepcem soli in drobno sesekljanim strokom česna. Po želji dodamo venčne lističe nekaj ognjičevih cvetov, ki dajo barvni poudarek. Iz masla oblikujemo valj in ga ohladimo v hladilniku, preden ga postrežemo, ga povaljamo v sesekljanih zeliščih.  

Zeleni kruh

Piknik  hrana

Potrebujemo:

750 g moke,
6 do 8 žlic bučnega olja,
1 žličko sladkorja,
40 g kvasa,
sol,
vodo,
50 g bučnih semen,
ščep sesekljanega timijana. 

V lonček damo malo mlačne vode, vanjo nadrobimo kvas in dodamo sladkor. Kvasec naj vzhaja 10 do 15 minut. V  skledo presejemo moko, na sredino zlijemo v jamico kvasec, okrog pa potresemo sol in prilijemo olje. Sestavine umesimo, prilijemo 3,5 dcl vode in gnetemo, da dobimo mehko, gladko in  prožno testo. Proti koncu gnetenja dodamo bučna semena in sesekljan timijan.  Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga na toplem vzhajamo 30 minut.

Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, ga oblikujemo v štruco ali hlebček in ponovno vzhajamo na toplem 20 do 30 minut. Pečico segrejemo na 180° Celzija. Hlebček nekajkrat zarežemo in pečemo 45 minut do eno uro. Kruh ohladimo na rešetki. 

Paradižnikov kruh s čebulo in pinjolami

Piknik hrana

Potrebujemo:

750 g moke,
40 g kvasa,
1 žličko sladkorja,
dve žlici paradižnikovega koncentrata,
sol,
pol kg čebule,
50 g pinjol,
50 g pancete, narezane na kocke,
2 žlici oljčnega olja,
poper,
vodo.

V lonček damo malo mlačne vode, vanjo nadrobimo kvas in dodamo sladkor. Kvasec naj vzhaja 10 do 15 minut. V  skledo presejemo moko, na sredino zlijemo v jamico kvasec, okrog pa potresemo sol in dodamo paradižnikov koncentrat. Sestavine umesimo, prilijemo  okrog 3,5 dcl vode in gnetemo, da dobimo mehko, gladko in  prožno testo. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga na toplem vzhajamo 30 minut.

Čebulo sesekljamo, prav tako panceto. V ponev zlijemo olje, dodamo panceto in čebulo ter na srednji vročini pražimo do zlatorjave barve. Posolimo in popopramo.

Vzhajano testo razvaljamo na pomokanem prtu ter ga potresemo s praženo čebulo in pinjolami. Testo zvijemo kot potico. Če hočemo, lahko svitek po dolgem prerežemo in prepletemo kot kito. Lahko pa čebulo in pinjole preprosto zamesimo v kruh in oblikujemo hlebčke.  Kruh vzhajamo na toplem še 20 do 30 minut. Pečico segrejemo na 180° Celzija in  pečemo kruh 45 minut do eno uro.  

Čabate s črnimi olivami

piknik hrana

Potrebujemo:

500 g moke,
4 žlice deviškega oljčnega olja,
3 g kvasa,
sol,
vodo,
ščep sladkorja,
3 dcl vode,
50 g črnih sesekljanih oliv.

V dcl mlačne vode nadrobimo kvas in dodamo sladkor. Kvasec naj vzhaja. Moko presejemo v skledo, posolimo in dodamo olje. Na sredo v jamico zlijemo vzhajani kvasec in z vodo zamesimo voljno testo. Gnetemo ga, da postane gladko in se loči od rok. Testo damo v skledo, pokrijemo s krpo in vzhajamo 20 do 30 minut.

Ko je testo dovolj vzhajano, mu dodamo sesekljane olive in ga še enkrat pregnetemo. Oblikujemo dve nizki štručki in ju pokriti vzhajamo na toplem. Pečico vključimo in segrejemo na 200 stopinj Celzija. Štručki premažemo z oljem in damo v pečico. Pečemo ju 25 do 30 minut oziroma po potrebi. Ohladimo ju na rešetki.

 Quiche lorraine ali slana pita

Potrebujemo:

150 g moke,
90 g masla,
sol in malo mrzle vode;

100 g  slanine ali pancete,
4 dl smetane,
1/2 žlice olja,
4 jajca,
sol,
črni poper v zrnu,
muškatni orešček,
šopek drobnjaka,
1 čebulo,
100 g naribane gavde. 

Krhko testo: moko presejemo, dodamo na koščke zrezano mrzlo maslo, ščepec soli in na hitro pognetemo, dodamo še dve do tri žlice zelo mrzle vode, da se testo poveže.  Ovijemo ga v prozorno folijo in ga pustimo  pol ure počivati v  hladilniku. 

Model za pito s premerom 26 centimetrov namažemo z maslom in potresemo z moko. Pečico segrejemo na 180° Celzija. Testo razvaljamo in položimo v model, da sega do robu. Pokrijemo ga z alufolijo, nanjo natresemo  suhe stročnice in slepo pečemo  15 minut. Stročnice in alufolijo odstranimo in testo pečemo še 10 minut. Vzamemo iz pečice.

Nadev: čebulo drobno sesekljamo, slanino narežemo na kocke in skupaj prepražimo na pol  žlice olja. Odvečno maščobo odcedimo. Gavdo naribamo, drobnjak sesekljamo. Jajca razžvrkljamo s smetano (del smetane lahko zamenjamo z mlekom), nekoliko posolimo in popopramo,  nastrgamo muškatni orešček in dodamo  narezan drobnjak. V zmes stresemo še čebulo s slanino in sir in vse premešamo. Na testo zlijemo zmes  in model za 30 do 40 minut pečemo v segreti pečici, da nadev zakrkne.

 Lubenica s feto

piknik hrana

Lubenico razrežemo na kocke. Sir feta odcedimo in prav tako narežemo na kocke. Oboje pomešamo v posodi in ohladimo v hladilniku. Preden postrežemo to osvežujočo jed, jo okrasimo z nekaj lističi melise.

Pečene breskve

piknik hrana

Potrebujemo:

šest breskev,
nekaj žlic sladkorja,
250 g mascarponeja,
med ter lističi citronke ali melise.

Segrejemo žar v pečici. Na pladenj damo peki papir in nanj zložimo polovičke breskev, ki jih potresemo s sladkorjem. Potisnemo jih pod vroč žar. Ko se sladkor raztopi in karamelizira, breskve naložimo na servirne krožnike. Zraven damo po žlico zelo mrzlega macarponeja in ga  prelijemo z medom. Posladek okrasimo s citronkinimi ali melisinimi lističi.

Bovla

piknik jedilnik 

Potrebujemo: 

1 kg nektarin,
sok pol limone,
nekaj koleščkov neškropljene limone,
1 l vrhunskega belega vina,
7 dl penečega vina,
1 dl breskovega likerja,
500 g sladkorja.

V stekleno posodo  za bovlo nalijemo hladno belo vino in liker in dodamo sladkor. Premešamo. Nektarine narežemo na rezine in stresemo v vino. Pokrijemo in damo v hladilnik za nekaj ur. Tik preden postrežemo, prilijemo hladno peneče vino in nežno premešamo.

Dekoracija

Poletje povezujemo s soncem, zato smo za vodilno barvo izbrali rumeno.

piknik dekoracija

Mizo okrasimo s šopki rumenega cvetja. Ni nam treba v cvetličarno, tudi vrt pustimo na miru. Na bližnjem travniku natrgamo šopek majhnih sonc: regratove cvetove in primožke ob grmovju.

Cvetje damo kar v stekleničke, na primer od soka. Učinek dosežemo z več enakimi stekleničkami in  šopki, ki jih razkuštrane postavimo vanje. Da poudarimo vodilno rumeno barvo, lahko po mizi postavimo za okras rumene in oranžne paprike.  

Ko se zmrači, bomo prižgali sveče. Dali jih bomo v steklene kozarce za vlaganje. Kupili smo rižev papir v nekaj pastelnih odtenkih in ga na kozarce nalepili z lepilom za les.

V trgovini smo kupili te male amforaste kozarce za vlaganje, po 25 centov kos. Kozarci so zelo primerni za laterne: okrog vratu ovijemo kos žice, nanj pa na dveh straneh pritrdimo drug kos žice, iz katerega izdelamo zanko za obešanje. Laterne obesimo na drevo, grm ali napeto vrv.

Tako, vse potrebno za piknik smo postorili, pripravili smo jedi in dekoracijo, pod večer pa bomo pogrnili mizo.

 

Jedi sta pripravili Matejad in Mirjam.
Dekoracija: Matejad
Foto: MK, KB

Mirjam
29. jul 2010
spremenjeno 3. avg 2010

Povezave


Hladne juhe za vroče dni

Poletno fotografiranje: v ozadju dogajanja

Piknik – romantika v rdeče-belem

Pogrinjek za praznik češenj

Čas za piknik

Preproste ideje za kostanjev piknik

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...