Hišne številke – tipografija kot predmet

Tipografija je veda, ki se ukvarja z oblikovanjem novih črkovnih vrst ter sestavo besedilnega elementa.

 

 

Je sredstvo komuniciranja in razumemo jo kot osnovo za prenašanje naših zamisli. Največjo sporočilnost lahko pogosto dosežemo z optimalno izbiro črkovne vrste, pri kateri se bralec ne ukvarja s črkami  in besedami, temveč brez težav razbere sporočilo.

 

 


Ker je tipografija veliko več kot samo samoumevno črnilo na belini papirja, je postavljanje tipografskih elementov v prostor še en način izražanja naših občutkov, stališč in misli.

 


Združevanje lesa in tipografije je projekt, pri katerem sem se usmerila zlasti na vprašanje posameznikovega odnosa do črkovnega znaka, ne samo sledenju oči linearnim sestavom, temveč hkrati dotiku, svetlobi, globini. Hišne številke iz lesa so samo del tega projekta. So numerična ali alfanumerična oznaka stavbe.  Z njimi skušam poudariti naravnost materiala, z izbiro vrste, velikosti in barve črk pa posamezniku omogočim poenotenje vizualne podobe.

 

 

 

Tipografija je v času poplave informacij, novih črkovnih vrst in hitrega tempa življenja postala nevidna, kar zadeva lepoto linij in oblike črkovnega znaka. Z umestitvijo črke v prostoru pa je izpostavljena forma, ki iz enoličnosti prehaja v krasni novi tipografski svet.

 

 

foto in tekst: Tina Koler

http://tinakoler.blogspot.com/

Dom in Stil
12. okt 2012

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...