Milano 2014 - Marmor in kamen

Marmor, predvsem tisti iz kararskih kamnolomov, je bil pogost element na milanskem tednu oblikovanja.

 

Kamen se gotovo uvršča med najstarejše in najbolj plemenite surovine, kar jih je človek kdaj uporabljal v svojih bivališčih in za izdelavo orodij. V naravi ga najdemo v številnih različicah in barvah, od marmorjev do konglomeratov in granitov, ki sem jim pridružujejo umetne mase na osnovi mletega naravnega kamna. Čeprav je sodobni človek vse bolj vraščen v urbano življenje (ali pa ravno zato), ohranja kamen pridih večnosti, ki ga poudarjajo njegove barve in oblike. Na milanskem tednu oblikovanja smo opazili tako izdelke, ki se zgledujejo po preteklosti, kot sodobne in eksperimentalne pristope, ki marmor postavljajo v središče pozornosti. Marsotto Edizioni, hčerinska družba veronskega podjetja Marsotto, je povabila več zvezdniških oblikovalcev, da si zamislijo izdelke iz kararskega marmorja. Studio Irvine, ki tudi sicer igra pomembno vlogo pri Marsottu Edizioni, je predstavil krhke pisalne mize, ki so v celoti izdelane iz marmorja.

 


Jasper Morrison je povzel ustaljene oblike iz zlatih petdesetih in jih odel v marmor.

 


Ross Lovegrove je za knjižna držala izbral priljubljene organske oblike. Držala, ki so lepa kot kip, tudi brez knjig.

 

 

Marmor se je pogosto pojavljal tudi pri predstavitvi, ki jo je pripravila francoska hiša prefinjenega sodobnega oblikovanja La Chance, na primer pri svetilu Apollo, ki sta ga oblikovala Dan Yeffet in Lucie Koldova.

 


Sebastian Herkner je kararski belini dodal fluorescenčno rumeno, zelenemu marmorju pa bakrene mizice.

 


Podjetje Ready made je na razstavi Swedish design goes Milan predstavilo mizico, ki je zanimiva kombinacija marmorja in lesa, stoji pa na struženih lesenih nogah.

 

 

Apulijsko podjetje Pimar je na razstavi Habitapulia v moderni galeriji Triennale zastopala zanimiva klop z vgrajenim kuriščem za sveže poznopoletne večere na vrtu.

 

 

Očarljiva intarzirana stena Exa se poigrava s prosojnostjo oniksa in nepravilno površino apulijskega kamna. Predstavila jo je podjetniška mreža Smetwork.

 

 

Nika Zupanc je za londonski Sè oblikovala lahkotne klubske mizice Smoke Coffee Table, razstavljene so bile v Spazio Rossana Orlandi, o katerem smo pisali tukaj.

 

 

V moderni galeriji Triennale, kjer je bila na ogled velika pregledna razstava o samooskrbi, samoniklosti in strogosti v italijanskem oblikovanju, je bil poseben oddelek namenjen prav marmorju. Pomembno vlogo je odigral Toskanec Paolo Ulian, ki je med drugim predstavil zanimivo knjižno polico iz tankih marmornatih plošč.
 


Na istem prizorišču smo si lahko ogledali tudi nekoliko bolj metafizično mizico na treh steklenicah, ki jo je oblikovala Yael Fierro Raffl.

 

 

Patricia Urquiola je marmor omehčala z reliefno obdelavo in vezenim robom.
 

 

Za zaključek pa še Boffijeva kuhinja Salinas, ki je prvi projekt Patricie Urquiole na tem področju. Fronte je mogoče kombinirati v različnih sestavih in materialih, saj se je španska oblikovalka zgledovala po preprosti kuhinji svojih starih staršev na otoku Salinas.
 

 

Pult je iz vulkanske kamnine in zanimivo okrašen z brizganim geometrijskim vzorcem.

 

 

Kamen in marmor ohranjata svoj sloves elegantnega in vsestranskega materiala, ki z novimi tehnologijami dobiva nove oblike in načine obdelave.


Besedilo in fotografije: JS

Dom in Stil
24. apr 2014
spremenjeno 30. apr 2014

Povezave


Milano 2012 – sodobne kuhinje za vsak okus

Kopalnice izpod peresa Patricie Urquiola

POP UP DOM

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...