Tisočere ideje za dom

Trgovina Gion v Mariboru z opremo in dodatki za dom

Predstavljamo trgovino Gion v Mariboru v Ulici Kneza Koclja 4.

Trgovina Gion, Maribor

Če se v trgovine z opremo in dodatki za dom odpravljate kot v neizmerna lovišča, kjer morate biti neprestano na preži, v katerem kotu boste uplenili sad svojega poželenja, potem si za trgovino Gion v Mariboru vzemite dovolj časa. Kajti ko boste vstopili vanjo, se boste znašli v deželi skodelic in pladnjev, ogledal in čajnikov, blazin in dežnikov, ogrlic in ur, stotin predmetov, ki jih nosimo domov, da nam stanovanje spremenijo v dom, in jih razpostavimo od kuhinje do kopalnice, od dnevne sobe skozi hodnike do spalnic.

Znašli se boste v trgovini, ki koketira z minulimi časi in išče v njih romantičen odsev preteklosti. Ni starinarnica in v njej je veliko izdelkov, ki s sodobnimi postopki oponašajo nekdanje obrtne veščine, je pa tudi veliko stvari, ki pošteno, z materialom, obdelavo in obliko delajo poklon starim mojstrom.

trgovina Gion, Mribor

trgovina Gion, Maribor

Njen lastnik Rudi Brezovnik je dolgo iskal primeren prostor za svoj projekt, utrujena stavba v središču mesta iz tridesetih let prejšnjega stoletja pa je po temeljiti prenovi postala zelo primerno okolje za blago, ki ga gosti. »Najprej smo fasado prepleskali v črno barvo po belgijskem vzoru, pa je to pretežka barva za to mesto.« Zdaj je v skandinavskih zadržano optimističnih pastelnih barvah. Prenova je pod talno oblogo razkrila čudovit črno-bel teraco, ki se imenitno sklada s ponudbo, boljše obloge si ne bi mogli izmisliti.

trgovina Gion, Maribor

Ko brskamo med vsaj tisoč in enim predmetom, v trgovini vlada zatišje, ki ga dopolnjuje stara muzika. Takrat Robert, odgovoren za prodajo, sestavlja ogrlice – meditativno delo. Razveseljivi rezultati. Ugodne cene. To lahko berete kot čisto reklamo za njegov nakit, ampak ženski del ekipe menda ve, kaj je dober nakup. Druge ostanejo obešene okrog vratov izložbenih lutk priznane angleške znamke.

Tehnično izpiljene punce so že v zrelih letih, z videzom 80. let prejšnjega stoletja – in so Robertova zbirateljska strast. Robert je namreč kot aranžer pred leti naredil tako opazno kariero v mariborski Modni hiši, da je njegove scensko zasnovane izložbe opazila tudi tuja strokovna javnost. Potem je prišel nov lastnik, ki ima izložbo samo za obvestilo o ponudbi in cenah in ne za vznemirljivo povabilo v trgovino.

trgovina Gion

Vrata v Gion se okrog enajstih vse pogosteje odpirajo in eden od dnevnih valov kupcev se zlije po prostoru. Kaj nakupujejo ženske in kako izbirajo moški? »Ženske pridejo z zelo natančno predstavo, kaj iščejo: zamislile so si ravno tak in tak dodatek v čisto določeni barvi in vztrajajo pri njem. Nasvete ali drugačne predloge  sprejmejo po obotavljanju. Moški so, nasprotno, naklonjeni svetovanju.«

trgovina Gion

Nekateri izdelki se prodajajo kar sami, kot so romantizirani cvetlični vzorci na posodi, pripomočkih in opremi. Po drugi strani ostajajo spregledana ogledala z okvirji iz masivnega lesa, ki bi se podala tako rekoč vsakemu interierju. Hišni tekstil v zadržanih črtastih vzorcih je zelo uporaben. Bela keramika in porcelan, ki se sicer zgledujeta po starem okusu in dekorju, sta pa dovolj nevsiljiva, da ju lahko sestavljamo v nove zgodbe na naši jedilni mizi, prav tako stekleni kozarci, pladnji in podstavki za torte. Zelo privlačni so obešalniki in držala iz lesa ali kovine. Dežniki ne spadajo med hišno opremo, so pa neznansko zapeljivi. Potem je še kup »ništrca«, ki ga je kdaj nujno treba imeti: staroveške ptičje kletke, venci, košarice, podstavki za kozarce …

trgovina Gion

 trgovina Gion

»Imamo 46 dobaviteljev iz vse Evrope,« pravi Rudi, »dansko podjetje Lisbeth Dahl, belgijski Pomax, Chehoma, Côté Table, nizozemski  Braxton Interiors … Sproti spremljamo smernice in ponudbo, saj obiskujemo specializirane sejme. Najpomembnejši zame je stockholmski Formex, tam obvezno moram biti.« Tja prihajajo trgovci s stanovanjskimi dodatki od vsepovsod, Po Rudijevih opažanjih so skoraj vsi zanesenjaki, ki z veseljem opravljajo ta posel, čeprav v njem ni lahkega in hitrega zaslužka. Tam so tudi vsi izdelovalci, tako bolj konvencionalni kot zelo trendovski, tako velikoserijski s kitajskimi zabojniki kot tisti z unikatno ponudbo. Kot dobavitelji pa le imajo svoje »finte«: Belgijci so zelo korektni, vendar počasni, Italijani ne znajo nobenega jezika in dobavljeno zahteva največ reklamacij … 

trgovina Gion

trgovina Gion

Gion ima še sestrski lokal, združen s cvetličarno, okviru Picerije Rudi v ulici na Betnavski cesti v Mariboru, v načrtu pa je tudi odprtje lokala v Ljubljani.

Aha, še to: od kod ime? Tako naj bi se imenoval lik v švicarski ljudski pravljici – od začetka da nihče ni stavil nanj, pa se je tip uveljavil z bistrostjo, iznajdljivostjo in vztrajnostjo na prijazni podlagi.

Gion

trgovina Gion

Foto: KB

Mirjam
29. jul 2010
spremenjeno 15. sep 2010

Povezave


Reciklirani hostel

Brezglavi nakupi na počitnicah

Mini setveni notesnik

Savna v hiši - prvi del

Bela poroka za vse

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...