Marcel Wanders za Alessi

Od minimalizma k baroku - vse za na mizo!

Italijansko podjetje Alessi poznate vsi, saj so njegovi izdelki tudi pri nas dokaj dostopni. Kakovostni. Dobro oblikovani. Duhoviti. Uporabni.


 

Marcel Wanders je nizozemski čudežni deček oblikovanja, tamkajšnji novodobni Phillip Starck – ker se vsega loti, od interierjev do čajne žličke in embalaže za šminko, in ker je vse močno prepoznavno. Marcel je reklama za bohotnost, glomazne kose, organske linije, čipkaste vzorce. Marcel je poosebljenje neoneobaroka. Ko pa se nam navadnim smrtnikom zazdi, da bo vseh detajlov čisto preveč, jih ukroti z belo barvo ali minimalistično končno obliko.

45-letnik se je najprej uveljavil kot član leta 1993 ustanovljenega Drooga iz Amsterdama, ki združuje oblikovalce s smislom za preinterpretiranje že znanih oblikovalskih slogov in dosežkov – nemalokrat z veliko humorja. Zdaj deluje za mnoga podjetja, denimo za Poliform, Flos, Baccarat, Pumo in seveda za svoje podjetje Moooi (s katerim sodeluje tudi naša dizajnerka Nika Zupanc).

Bi ga imela doma? Kaj pa vem, se mi zdi, da vsak njegov stol zahteva okrog sebe vsaj 20 kvadratnih metrov čistine, da pride do izraza. Njegovo oblazinjeno pohištvo? Ne, hvala. Luči? Saj so lepe, pa spet prevelike …

 

 

… skratka, grozdje je prekislo. Toda te dni so po spletu zaokrožile fotografije njegove kolekcije porcelana, kozarcev in jedilnega pribora za Alessi, poimenovane »Dressed«. Kliknem na prispevek o njem in … si zaželim, da bi lahko s prsti drsela po reliefnih ornamentih tehh krožnikov, da bi čutila težo te žlice in vilic v svoji roki. Da bi gledala vino v takem kozarcu.

 

 

Kaj me je tako pritegnilo? Čisti beli porcelan, fino steklo, gladka kovina naenkrat zaplešejo v vzorcih, ki sem jih videvala pri stari mami. Toda ena sama vitica z njene čajne skodelice se na krožniku Marcela Wandersa razmnoži v belo čipko. In valoviti rob krožnika … nostalgija. Na prvi pogled rokodelski izdelki prihajajo iz industrijskih obratov s sodobnimi tehnološkimi zmožnostmi, kar jih da jih bo naredilo dostopne tudi za naša skromna gospodinjstva. Bomo videli …

 

 

Kakorkoli, kolekcija namiznega posodja in pribora Marcela Wandersa za Alessi, ki to pomlad prihaja na trg, je ena taka luštna nostalgična skušnjava - upam, da dostopna.

Dom in Stil
18. feb 2011

Povezave


Seks ali pašta

Praktične rešitve - ustvarjanje delovnega kotička, 2. del

Krožnik in zemljevid

Švedska kraljeva poroka in uradni spominki

Pršut in teran - ideje za postrežbo

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...