Švedska tradicija na čudovitih kuhinjskih krpah

Švedski konjiček, Dala horse, tokrat na kuhinjskih krpah.

V podjetju Viltra sodelujeta švedska oblikovalca, ki navdih za svoje izdelke črpata iz tradicije. Švedski konj, poimenovan tudi Dala horse, je dobil ime po pokrajini Dalarna, iz katere izvira. Konjičke so s pipcem iz lesa rezljali že menda vse od leta 1623, odrasli Švedi so si dolge zimske noči krajšali z izdelovanjem lesenih igračk za otroke. 

 

 

Zakaj so izbrali konja? Ta je bil v tistih časih nepogrešljiv pomočnik pri delu na kmetiji. Pozimi je lastnikom pomagal pri prenašanju tovora, predvsem drv iz gozdov, da so se lahko greli, poleti je opravljal druga težka dela na kmetiji. Na začetku so se z lesenimi konjički igrali le otroci, kmalu pa so ti postali trgovsko blago in veliko družin na podeželju se je dejansko preživljalo samo z izdelovanjem Dala konjičkov. Tako je tradicija izdelovanja in spretnosti  prehajala iz roda v rod. Navadno so ti konji pobarvani z močno svetlo rdečo barvo, uzde pa so umetelno poslikane v modri, beli, rumeni ali zeleni barvi.  Danes ta konj ni samo simbol za pokrajino Dalarna, pač pa tradicionalni spominek, ki nas spominja na Švedsko.  

 

 

V Viltri so tipičnega švedskega konjička uporabili kot glavni motiv v svoji kolekciji tkanih krp in gobastih kuhinjskih krp. Konjiček je postal le odtis na krpi, uzde so lepo izrisane in okrašene. Kako so Skandinavci natančni in inovativni ter kako obožujejo dizajn prav povsod, me najbolj preseneča pri gobastih kuhinjskih krpah: pomivanje in čiščenje s stilom.

 

 

Ljubki vzorci stiliziranega cvetja bodo popestrili marsikatero kuhinjo.

 

 

V Viltri so na krpe preslikali tudi druge švedske simbole, vključno s povsod prepoznavnimi rdečimi lesenimi hišami.

 

 

Poleg kuhinjskih krp si lahko omislite tudi papirnate prtičke.

 

 

Viltra je samo eden od dokazov, kako Skandinavci v moderno oblikovanje vpletajo veliko motivov iz svoje dediščine, jih izpilijo in jim dajo novo vlogo. Ko opazujemo njihove lepe izdelke, se nam zazdi, da je vse zelo preprosto. In misel hitro uide na to, kako nam v Sloveniji ne uspe unovčiti svoje dediščine, čeprav v njej premoremo resnično ogromno vzorcev.

Foto: Viltra

 

Pullga
18. jan 2013
spremenjeno 25. jan 2013

Povezave


Skandinavci prisegajo na motive iz narave

Cvetlično oblikovanje - Emma Britton

Peridea – premične stenske nalepke za otroške sobe

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...