Popolna nepopolnost

Keramika Rae Dunn – a je res tako lahko lončariti?

Ali ste si kdaj želeli lončariti? Malo pogneteš glino, jo daš na lončarsko vreteno, ga poženeš – vrrrr, vrrr, evo, tu je šalca, tu skleda, pa komplet krožnikov, še nekaj glazure, in je vprašanje posodja rešeno! I ja bih to, tata!

Rae Dunn iz San Francisca se že dobro desetletje in pol ukvarja s keramiko in tako na prvi pogled je ženska, ki je sicer po izobrazbi industrijska oblikovalka in je delala v modni in grafični industriji, nekega jutra ostala brez skodelice. Ker je prej kot na trgovino s porcelanom naletela na glino in lončarsko peč, je na hitro pognetla kepo gline – kar je ratalo, je pa ratalo!
 

 

Pa ja! Kar poskusite še vi, hitro boste uvideli, da je navidezna nepopolnost pravzaprav začetek popolnosti. Lončarko navdihuje narava s svojimi oblikami. Rae igra klavir, slika in veliko potuje in se napaja ob različnih kulturah, najbolj pa se zgleduje po japonski keramiki. In po tradicionalnem japonskem estetskem konceptu wabi sabi: lepo je nepopolno, nestalno in nedokončano, saj nič ne traja, nič ni končano, nič ni popolno.

 


Njena keramika je taka, da prepoznavamo odtise njenih prstov, poteg z dlanjo – potem pa preseneti s strogo urejenim napisom, kdaj celo pobranim iz slovarja ali enciklopedije, vendar največkrat s humornim podtonom. »Ne zdi se mi, da je moje delo odziv na zapleteno sodobno življenje. Vendar sem prepričana, da je treba upočasniti tempo in poiskati resnično osebno zadovoljitev. Želim si, da v svojem ustvarjanju najdem ravnovesje med izražanjem občutkov globoko v sebi in ustvarjanjem veselih občutkov, ki se bodo morda dotaknili tudi drugih.«


Oja, zelo bi bila vesela, če bi danes popoldne lahko popila svoj čaj iz njene skodelice, piškote naložila na pujsaste krožnike in svojemu življenju dodala sol iz njene solnice (vse to in še več prodaja spletna trgovina Etsy).

Mirjam
27. sep 2010

Povezave


Moja očala imajo pisano torbico

Vrt v lončkih 20: Presajanje lončnic

Najlepši hiši

Zajklja Rozika iz lesene kuhalnice

Pantone - hotel!

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...